اهمیت حسابداری در کسب و کارها
حسابداری در کسب و کارها به انجام یکسری فعالیت ها اعم از بررسی، ارزیابی، ثبت و تحلیل تراکنشات مالی، تهیه گزارشات مالی و برنامه ریزی مالی می پردازد و باعث پیش بینی و بودجه بندی بهتر، مدیریت درست مالی و مشاوره مالی می گردد.
امروزه با توجه به اهمیت حسابداری چه کسب و کارهای کوچک و چه کسب و کارهای بزرگ نیاز به خدمات حسابداری دارند. در کسب و کارهای کوچک ممکن است امور مالی مرتبط کم باشد، در صورتی که در شرکت های بزرگ، حسابداری یک قسمت مخصوص به خودش را دارد که امور مالی مرتبط به آن کمی پیچیده تر است؛ به همین دلیل در هر صورت تمام مجموعه ها نیاز به خدمات حسابداری دارند.
حسابداری چیست؟
حسابداری رشته ی عملی محسوب می شود که در آن حسابدار به ارزیابی، بررسی کامل، ثبت، تجزیه و تحلیل و تهیه گزارشات و تراکنشات مالی شرکت ها و کسب و کارها می پردازد. حسابداری به این منظور انجام می شود که کلیه تراکنشات مالی به صورت کاملا دقیق و بدون خطا و اشتباه ثبت شوند.
حسابداری از دو قسمت اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:
- حسابداری مالی
این بخش به جمع آوری، ارزیابی، ثبت و ارائه تراکنشات مالی یک شرکت اعم از معاملات، محاسبه، دریافت و پرداخت وجه، کارهای مرتبط با سرمایه می پردازد.
در حسابداری مالی داده ها و اطلاعات جمع آوری شده به صورت گزارشات مالی اعم از سود و زیان، ترازنامه و گزارش جریان وجوه نقد به افراد تاثیر گذار نظیر مدیران، سرمایه گذاران، بانک ها و مراجع مالی ارائه داده می شود.
- حسابداری مدیریتی
این بخش بیشتر به بررسی، تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی برای ارائه اطلاعات مدیریتی مفید به مدیران کسب و کار و تصمیم گیران درباره مسائل استراتژیک و عملیاتی می پردازد. در این فعالیت یک سری تحلیل های مالی انجام می شود که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تحلیل هزینه پرداختی
- بررسی و تحلیل سودآوری محصولات
- ارزیابی و تجزیه و تحلیل کارکرد مالی شرکت در مقایسه با رقبا
فعالیت های حسابداری در کسب و کار
بعد از اینکه با مفهوم حسابداری آشنا شدیم، اطلاع از انواع فعالیتهای حسابداری در تجارت و اهمیت حسابداری در کسب و کارها امری ضروری است. فعالیتهای حسابداری در کسب و کارها به طور خلاصه عبارتند از:
- ثبت تراکنشات مالی: این کار شامل ثبت و بررسی همه تراکنشات مالی مانند فروش، خرید، هزینهها، ورودی و خروجی موجودی و … است.
- تهیه گزارشات مالی: تهیه و تنظیم گزارشات مالی مانند صورت سود و زیان، صورت ترازنامه و گزارش جریان وجوه نقد از بخشهای مهم این قسمت میباشد.
- برنامه ریزی مالی: شامل بودجه بندی، پیشبینی مالی و ایجاد رویکردهای مالی بلند مدت و کوتاه مدت است.
- مدیریت مالی: این شامل مدیریت و کنترل وضعیت مالی شرکت، مدیریت جریان وجوه نقد، مدیریت بدهی و بستانکاری و سرمایهگذاری ها میشود.
- مشاوره مالی: حسابداران ممکن است به عنوان مشاوران مالی در زمینههای مختلفی مانند مالیات، استراتژی های و رویکردهای مالی، تصمیم گیریهای سرمایهگذاری و … فعالیت کنند.
صورتهای مالی در حسابداری
صورت های مالی در حسابداری کسب و کارها نقش پر رنگی ایفا می کند که بهتر است با آن ها آشنایی کامل داشته باشید، این صورت ها شامل سه عنصر هستند که عبارتند از:
- صورت سود و زیان (Income Statement):
در صورت مالی سود و زیان، در آمدها و هزینه های کسب و کار برای یک دوره زمانی مشخص (معمولاً یک سال) مقایسه و بررسی میشوند. منظور از درآمد، درآمد حاصل از فروش محصولات یا خدمات، سودهای عملیاتی و سود های مالی و سایر درآمدهای از این دست میباشد. هزینه ها نیز شامل بخش های زیر است که عبارتند از:
- هزینه های تولید
- هزینه های عملیاتی
- هزینه های امور مالی
- امور مالیات
- و…….
- صورت ترازنامه (Balance Sheet):
این صورت مالی، وضعیت مالی کسب و کار را در یک زمان معین نشان میدهد و معمولا این کار در انتهای دوره مالی انجام میپذیرد. دو بخش اصلی صورت مالی ترازنامه شامل داراییها و بدهیها و حقوق صاحبان است. منظور از داراییها شامل داراییهای جاری (نقدی و معادلات نقدی، موجودی، وصولپذیریها) و داراییهای غیرجاری (داراییهای ثابت، سرمایهگذاریها، و …) است.
بدهیها نیز شامل؛ بدهیهای جاری (بدهیهای کوتاهمدت، مانند بدهیهای بانکی و وامهای پرداختشده) و بدهیهای غیرجاری (بدهیهای بلندمدت، مانند وامهای بلندمدت و اوراق قرضه) و حقوق صاحبان نیز شامل سرمایه، سود انباشته، و سایر حقوق صاحبان است. یک ترازنامه باید تعادل داشته باشد، به این معنی که داراییها باید با بدهیها و حقوق صاحبان برابر باشند که در حسابداری مورد بررسی قرار می گیرد.
- گزارشات جریان وجوه نقد (Cash Flow Statement):
جریان ورود و خروج وجوه نقد کسب و کار در گزارش جریان وجوه نقد نشان داده می شود. این صورت مالی بر اساس فعالیتهای عملیاتی (فروش، هزینههای عملیاتی و …)، فعالیتهای سرمایهگذاری (خرید و فروش داراییهای ثابت، سرمایهگذاریها) و فعالیتهای تأمین (وامها، تأمین مالی) محاسبه میشود.
به عبارتی دیگر در این گزارش میزان تولید وجه نقد توسط کسب و کار و چگونگی استفاده یا به دست آوردن آن مشخض میشود. این صورتهای مالی، با همکاری حسابداران و متخصصان مالی تهیه و تنظیم شده و به مدیران و مخاطبان مختلف اطلاعات مالی مورد نیاز را ارائه میدهد.
نقش حسابدار در کسب و کارها
حسابداری امروزه اهمیت زیادی دارد و امور حسابداری به وسیله حسابدار انجام می شود به همین دلیل بهره گیری از تجربه و دانش یک حسابدار متخصص اهمیت زیادی دارد. به عبارتی دیگر استخدام یک حسابدار و یا برون سپاری امور حسابداری شرکت، امری حیاتی برای تمامی کسب و کارهای بزرگ و کوچک هست که شما می توانید از شرکت رایان محاسب حسابداران با تجربه را استخدام کنید.
حسابدار در بررسی امور مالی اهمیت زیادی دارد و از نقش مختلفی برخوردار است که عبارتند از:
- ثبت و تجزیه و تحلیل تراکنشات مالی: حسابداران تمامی تراکنشها به درستی و به صورت دقیق در سیستم حسابداری ثبت کرده و سپس این تراکنشها را تجزیه و تحلیل و اطلاعات مورد نیاز را برای مدیران و صاحبان کسب و کار فراهم میکنند.
- تهیه و بررسی گزارشات مالی: گزارشات مالی نشان دهنده عملکرد یک کسب و کار هستند به همین دلیل حسابداران مسئول تهیه و تنظیم گزارشات مالی کسب و کارها هستند، از جمله صورت سود و زیان، صورت ترازنامه و گزارش جریان وجوه نقد. همانطور که قبلا گفته شد، این گزارشات اطلاعاتی مهم از وضعیت مالی کسب و کار را ارائه میدهند که برای مدیران، سرمایهگذاران، بانکها و مراجع مالی بسیار ارزشمند است و از آن ها در زمان های مختلف استفاده می کنند.
- بودجه بندی و پیش بینی مالی: حسابداران در فرآیند بودجهبندی و پیشبینی مالی کمک میکنند. آنها از دادههای مالی دورههای گذشته استفاده و با شناخت عمیق عوامل تأثیرگذار بر دخل و خرج یک واحد تجاری، بودجههای آینده را تهیه و پیشبینی میکنند تا کسب و کار بتواند به طور موثرتری مدیریت شود.
- مدیریت مالی: حسابداران مسئول مدیریت مالی کلیه فعالیتهای مالی کسب و کار هستند، از جمله مدیریت جریان وجوه نقد، مدیریت بدهی و بستانکاری، مدیریت سرمایهگذاریها، و ارائه راهکارهای مالی برای بهبود عملکرد کلی کسب و کار.
- مشاوره مالی: مشاوره مالی در بسیاری از زمان ها اجازه نمی دهد تا صاحبان کسب و کار دچار خطا و اشتباه شوند. حسابداران به عنوان مشاوران مالی نقش دارند و در تصمیمگیریهای مالی مهم کمک میکنند. آنها مسئول مشاوره در زمینههایی مانند امور مالی و مرتبط با مالیات، استراتژیهای مالی، تصمیم گیریهای سرمایه گذاری و … هستند.
انواع حسابداری در کسب و کارها
با توجه به اینکه اهمیت حسابداری در کسب و کارها یکی از مواردی است که صاحبان کسب و کار باید به آن توجه کنند، آشنایی با انواع حسابداری در کسب و کارها از پایههای این امر است. در کسب و کارها، چندین نوع حسابداری وجود دارد که به تطابق با نیازهای مختلف کسب و کارها و شرایط آنها، انتخاب میشوند. برخی از انواع حسابداری مهم در ادامه آمده است.
حسابداری مالی (Financial Accounting)
حسابداری مالی به بررسی، ثبت و گزارش تمامی تراکنشهای مالی کسب و کار میپردازد. هدف اصلی این حسابداری، ارائه اطلاعات مالی دقیق و معتبر به خارج از شرکت یا کسب و کار، مانند سرمایهگذاران، بانکها، و مراجع مالیاتی است. گزارشات و صورتهای مالی مانند صورت سود و زیان، صورت ترازنامه، و گزارش جریان وجوه نقد به این منظور تهیه میشوند.
حسابداری مدیریتی (Managerial Accounting)
از این نوع حسابداری برای ارائه اطلاعات مالی و مدیریتی به داخل کسب و کار یا شرکت استفاده میشود. هدف اصلی حسابداری مدیریتی کمک به مدیران در تصمیمگیریهای استراتژیک و عملیاتی میباشد. این حسابداری معمولاً شامل تجزیه و تحلیل هزینهها، بودجهبندی، ارزیابی عملکرد، و سایر اطلاعات مدیریتی است.
حسابداری مالیاتی (Tax Accounting)
از آنجایی که پرداخت مالیات امری ضروری برای یک کسب و کار و واحد تجاری به شمار رفته و قوانین مالیاتی و تبصرههای آن از پیچیدهترین نوع قوانین مالی است، از این نوع حسابداری برای تهیه و ارسال اظهارنامههای مالیاتی و رعایت مقررات مالیاتی استفاده میشود. هدف از این نوع حسابداری، اطمینان از رعایت قوانین مالیاتی و کاهش بدهیهای مالیاتی است. معمولاً حسابداران مالیاتی متخصص و یا وکلای مالیاتی در این زمینه فعالیت میکنند.
حسابداری هزینه (Cost Accounting)
این نوع حسابداری برای تجزیه، تحلیل و مدیریت هزینههای تولید و عملیات کسب و کار استفاده میشود و هدف از آن تعیین هزینه تولید محصولات و خدمات، تعیین قیمت مناسب و بهبود راندمان و سودآوری است.
حسابداری ریسک (Risk Accounting)
این نوع حسابداری برای شناسایی، بررسی، مدیریت و گزارشگری در مورد مخاطرات مالی و عملیاتی کسب و کار استفاده میشود و هدف آن کمک به کاهش ریسک در انجام امور تجاری و بهبود اطمینان از ایجاد ارزش میباشد.
هر یک از این انواع حسابداری که درباره آن صحبت شد، وظایف و مسئولیتهای مخصوص به خود را دارند و بر اساس نیازها و هدفهای یک کسب و کار، ممکن است از یک یا ترکیبی از این انواع حسابداری استفاده شود.
چرا حسابداری در کسب و کارها اهمیت دارد؟
امور مالی به عنوان قلب یک کسب و کار محسوب می شود؛ اگر این امور به درستی بررسی و ارزیابی نشود یک سری مشکلات اساسی ایجاد می گردد به همین دلیل حسابداری در کسب و کارها به عنوان یک ابزار اساسی مدیریتی، اهمیت بسیار زیادی دارد که عبارتند از:
- ارائه اطلاعات دقیق و مطمئن: حسابداری اطلاعات مالی را با دقت ثبت و تحلیل میکند. این اطلاعات به مدیران و صاحبان کسب و کار کمک میکند تا تصمیمات موثرتری در ادامه روند کار بگیرند. ارائه اطلاعات دقیق و مطمئن از دلایل و اهمیت حسابداری در کسب و کارها است.
- پیش بینی و برنامه ریزی مالی : باعث می شود تا بتوان برای کارهای آینده، امور مالی دقیق تری تنظیم کنند و بتوانند از ابزارهای مناسب بهره بگیرند.
- تجزیه و تحلیل عملکرد: با تحلیل گزارشات مالی، کسب و کارها قادرند عملکرد خود را ارزیابی کرده و نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنند. این اطلاعات به آنها کمک میکند تا اصلاحات لازم را اعمال کنند.
- بررسی و مدیریت جریان وجوه نقد: حسابداری به کسب و کارها کمک میکند تا جریان وجوه نقد خود را مدیریت و اطمینان حاصل کنند که در هر لحظه و یا در صورت مواجه شدن با بحران، کمبود وجه نقدی نخواهد بود.
- امکان ارتباط با سرمایه گذاران و بانک ها: گزارشات مالی دقیق و مطمئن، به کسب و کارها کمک میکند تا اعتماد سرمایهگذاران و بانکها را به خود جلب کرده و به آنها این اطمینان را بدهند که سرمایه خود را در جای مناسبی سرمایهگذاری کردهاند.
به طور کلی، با توجه به مطالبی که قبلا ذکر شد، حسابداری در کسب و کارها نقش بسیار مهمی در ارتقاء کارایی، پایداری مالی و رشد سازمانی دارد و بدون آن، مدیریت کسب و کارها به صورت بهینه نمی تواند انجام شود.
به همین دلیل مجموعه ای که خدمات حسابداری ارائه می دهد باید بهترین باشد، شرکت رایان محاسب با سال ها سابقه و بهره گیری از با تجربه ترین حسابداران و کارشناسان امور مالی در زمینه خدمات حسابداری فعالیت می کند. شما می توانید چه در قالب کسب و کار کوچک و چه شرکت های بزرگ، صفر تا صد خدمات حسابداری خود را به رایان محاسب بسپارید.