حسابداری شرکت های حمل و نقل
شرکتهای حمل و نقل همانند هر مجموعه، شرکت و کسب و کاری نیاز به حسابدار و حسابرس دارند تا امور مربوط به هزینهها، بارنامهها، اسناد مالی و غیره توسط حسابداران بررسی شود. اما نکته مهم در رابطه با شرکتهای باربری به تفاوت حسابداری شرکت حمل و نقل با سایر شرکتها مربوط میشود. لذا لازم است قبل از هر چیزی با انواع خدمات حسابداری شرکتهای حمل و نقل و مراحل حسابداری این شرکتها آشنا شوید و سپس به دنبال همکاری با بهترین موسسه و شرکت ارائه دهنده خدمات امور مالی و حسابرسی باشید. در این نوشته از رایان محاسب به خدمات مورد نیاز شرکتهای باربری میپردازیم و هر چه را که باید در خصوص امور مالی شرکتهای باربری بدانید، برای شما همراهان بازگو میکنیم.
حسابداری شرکت های حمل و نقل چیست و چگونه انجام میشود؟
حسابداری و حسابرسی از جمله امور بسیار مهم در شرکتهای حمل و نقل و باربری محسوب میشود که باید به درستی پیگیری شود. اهمیت حسابداری شرکت های حمل و نقل جایی پررنگتر میشود که آمار بالای فاکتورهای خرید و فروش و مدارک و اسناد مخارج در این نوع شرکتها بسیار بالا تخمین زده میشود. در حسابداری، اغلب شرکتهای باربری حسابرسی درآمدها، برگههای هزینهها و مخارج و رسیدگی به فاکتورها را به تیم حسابداری اعزامی از سوی شرکتهای ارائه دهنده خدمات امور مالی و حسابداری واگذار میکنند. تیم حسابداری انتخابی برای شرکتهای باربری لازم است با بارنامهها آشنایی کافی داشته باشد و اطلاعات حسابرسی را به طور دقیق با ارائه تاریخ و مبلغ به عدد و حروف در فاکتور باربری ذکر کند. بارنامهها طی فرایند انتقال بار از مبدا به مقصد و به عبارتی از محل فروشنده به خریدار با ارائه مشخصاتی صادر میشود. این بارنامهها که رسیدگی به آنها توسط حسابداران انجام میگیرد، شامل حق کمیسیون، حق پایانه، مبلغ کرایه، بیمه حمل بار و غیره است و کل هزینههای دریافتی در آن ثبت میشود.
حسابداری شرکت های باربری شامل چه مراحلی است؟
مراحل حسابداری شرکت های باربری به صورت خلاصه به شرح زیر است:
رسید انبار
در رسید انبار یا انبارنامه شرکتهای حمل و نقل حسابدار موظف است برگههای رسید و فاکتورهای خرید و فروش را بررسی کرده و امور تحویل و تخلیه انبار را پیگیری کند.
مرحله کرییری
در مرحله کرییری مدارک باربری بین المللی و حسابرسی این مدارک در اولویت قرار میگیرد و حسابدار به صورت جداگانه این مرحله را پیگیری میکند.
مرحله فورواردی
این مرحله از حسابداری شرکت حمل و نقل مربوط به بستن قرارداد با شرکتهای سازنده کالاهایی است که شرکت باربری وظیفه حمل بار آنها را برعهده میگیرد. در این راستا تولید کنندگان و گیرندگان کالاهای باربری مدارک مورد نیاز را به شرکت حمل و نقل ارائه میکنند. حسابدار نیز موظف است این معاملات انجام گرفته و قرارداد با شرکتها را بررسی کرده و به امور مربوط به پرداخت حقوق رانندگان باربری رسیدگی کند.
انواع ثبت در حسابداری شرکتهای باربری
ثبت در حسابداری شرکت حمل و نقل اهمیت زیادی در کنترل بخشهای مختلف مالی این حوزه دارد. فاکتورها، اسناد و رسیدهای عرضه شده در جریان مالی شرکت همگی در دسته بندی انواع ثبت در حسابداری شرکت های باربری قرار میگیرند و حسابرسی هر کدام با نرم افزارهای تخصصی حسابداری انجام میگیرد. از این رو انواع ثبت در حسابداری و حسابرسی شرکتهای باربری باید به عنوان پایه و اساس حسابداری به صورت جدی پیگیری شوند؛ چراکه در صورت کم کاری یا بروز مشکل در این حیطه کلیه امور مالی با مشکل مواجه میشود.
ثبت اسناد مخارج باربری
یکی از ثبتهای بسیار مهم و ضروری در حسابداری شرکت های باربری مربوط به مخارج حمل بار است و باید مشخص شود که مخارج حمل بار بر عهده گیرنده است یا فرستنده. در هر صورت این که مخارج بر عهده کدام طرف باشد، باید بخش حسابداری شرکت حمل و نقل در جریان آن قرار گیرد. دلیل این امر به خاطر موضوعات مربوط به ثبت پرداخت هزینهها توسط خریدار و فروشنده است و باید به آن توجه شود تا امور حسابداری شرکت به درستی پیگیری شود.
تفاوت خدمات حسابداری شرکتهای حمل و نقل با دیگر شرکتها
با توجه به نوع کسب و کار، حسابداری هر شرکتی با شرکت دیگر فرق میکند. این موضوع حتی در مورد شرکتهایی با حوزه فعالیتی مشابه صادق است. چه برسد به این که نوع فعالیت شرکتها با یکدیگر متفاوت باشد. از آن جایی که فعالیت شرکتهای باربری گسترده است، لذا حسابداری شرکت حمل و نقل نسبت به بیشتر کسب و کارها و شرکتهای دیگر تخصصیتر است و همکاری با کادر حسابداری با تجربه بالاتری را میطلبد. به همین خاطر نمیتوان امور مالی شرکتهای باربری را به حسابداران تازه کار سپرد و بهترین کار سپردن امور مالی و حسابرسی به شرکتهای ارائه دهنده خدمات مالی است.
خدمات حسابداری شرکت حمل و نقل
حسابدارانی که از سوی شرکتهای خدمات امور مالی و حسابداری به شرکتهای حمل و نقل اعزام میشوند، وظایفی برعهده دارند که شامل موارد زیر هستند:
- مخارج مالی شرکت
- مخارج موارد استهلاکی
- رسیدگی به امور پرداخت رانندگان باربری و کارکنان
- رسیدگی به مخارج عرضه و فروش
- رسیدگی به مخارج اداری
- مخارج مربوط به عرضه و فروش در باربری
- مخارج انبارداری
- بازاریابی
- بسته بندی
- حمل و نقل به داخل
- حمل به خارج و به داخل
نرم افزارهای حسابداری شرکت های حمل و نقل
برای حسابداری شرکت های باربری و ثبت اطلاعات امور مالی میتوان از دو روش دستی و نرم افزاری استفاده کرد که در این بین روش نرم افزارهای حسابداری بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد. برخی از امکاناتی که نرم افزارهای حسابداری شرکت های حمل و نقل در اختیار حسابداران قرار میدهند به شرح زیر هستند:
- ثبت اطلاعات کامیونهای باربری و رانندگان
- ثبت اطلاعات بارنامهها
- تعیین تاریخ تحویل بار
- تعیین تاریخ تسویه بار
- دریافت گزارشات بارگیریهای روزانه
- ثبت بدهکاری و بستانکاری رانندگان باربری
- ثبت اطلاعات مربوط به کانتینر و راه نامه بین المللی
حسابداری شرکت های حمل و نقل بین المللی به چه صورت است؟
حسابداری شرکت های باربری به چند طریق انجام میگیرد و در این راستا منابع مالی و هزینههای باربری مدیریت و بهینه سازی میشود. برای این منظور اموری که در ادامه شرح میدهیم، توسط حسابداران بررسی و تحلیل میشود:
ارائه اطلاعات مالی
حسابداری شرکت های حمل و نقل باعث آگاهی از وضعیت دقیق حسابهای شرکت میشود و مدیران با به دست آوردن گزارش و اطلاعات حسابرسی بهتر میتوانند هزینههای حمل و نقل را بررسی کنند.
بررسی هزینههای شرکت
مدیران شرکتهای حمل و نقل با اطلاعات به دست آمده از گزارش و تحلیلهای حسابرس و حسابداران میتوانند هزینههای موجود شرکت را بررسی و تحلیل کنند و به این ترتیب هزینههای اضافی را حذف و عملکرد مالی شرکت را بهبود ببخشند.
گرفتن تصمیمات استراتژیک
با استفاده از پیگیری درست امور حسابداری شرکت حمل و نقل امکان گرفتن تصمیمات استراتژیک برای بهبود وضع موجود و توسعه شرکت فراهم میشود. برای مثال شرکتها میتوانند تجهیزات جدیدی خریداری کنند و شبکه حمل و نقل را گسترش دهند.
پیش بینی امور مالی
خدمات حسابداری شرکت حمل و نقل باعث میشود تا تامینهای مالی مورد نیاز برای آینده شرکت فراهم شود و رشد و پیشرفت اقتصادی شرکت تا حد زیادی تضمین شود.
جلوگیری از بروز مشکلاتی مالی و مالیاتی
حسابداران شرکتهای باربری با گزارش دهی اصولی و رعایت قوانین موجود در حوزه امور مالی و مالیاتی میتوانند جلوی بسیاری از ضرر و زیانها و مشکلات مالی را بگیرند.
نحوه محاسبه درآمد یک شرکت حمل و نقل
محاسبه درآمد شرکتهای حمل و نقل از روی بارنامههای صادر شده برای بارهای ارسالی انجام میگیرد. از طرفی باید مبلغ متوسط باربری در به دست آوردن درآمد توسط حسابدار محاسبه شود و با توجه به میزان روزهای کاری، حساب درآمدی توسط حسابداری شرکت حمل و نقل به دست آید. تعادل درآمدهای شرکتهای باربری با توجه به هزینهها و مخارج شرکت و استانداردهای تعیین شده شده برای باربری به دست میآید.
با توجه به موارد هزینه شده و دریافت شده در شرکتهای حمل و نقل و مالیاتهای دریافتی، لازم است تعادل بین این گزینهها انجام گیرد و حسابدار موظف است برای ایجاد تراز در مخارج و درآمدها به تمامی این امور رسیدگی کند. برای این منظور لازم است شرکتهای باربری با موسسههای ارائه دهنده خدمات حسابداری فعالیت کنند که برای این منظور حسابداران متخصص رایان محاسب با تجربه کاری چندین و چند ساله در حوزه حسابداری شرکت های باربری میتوانند در این مسیر همراه شما باشند.
رایان محاسب ارائه دهنده خدمات حسابداری و حسابرسی شرکت های باربری
حسابداری شرکت حمل و نقل به خاطر برخی مسائلی که در این نوشته ذکر کردیم، نیاز به تخصص دارد و لازم است حسابداران با صدور بارنامه و حسابرسی این فاکتورها آشنایی کافی داشته باشند. به همین خاطر نمیتوان امور حسابداری را به حسابداری تازه کار و کم تجربه واگذار کرد. از این رو توصیه میکنیم برای اطمینان از روند درست امور مالی، حسابرسی و حسابداری، با شرکتهای ارائه دهنده خدمات امور مالی و حسابرسی شرکتهای باربری همکاری کنید و مطمئن شوید که شرکت مدنظر شما دارای کادر حسابداران مجرب و متخصص است.
خوشبختانه رایان محاسب با برخورداری از حسابداران متخصص در عرصه امور حسابرسی و امور مالی شرکتهای باربری، آماده همکاری با تمامی شرکتهای حمل و نقل در ایران است و میتواند بهترین حسابداران را برای رسیدگی به امور مالی به شرکتهای حوزه حمل و نقل اعزام کند. اگر سوالی در زمینه امور مالی و حسابرسی دارید، میتوانید با کارشناسان رایان محاسب در ارتباط باشید و پاسخ سوالاتتان را به صورت رایگان دریافت کنید.
سوالات متداول
حسابداری شرکتهای باربری چه چالشهایی دارد؟
حسابداری این حوزه نیاز به بررسی درآمدها، هزینهها، بدهی و بستانکاریها و بارنامهها دارد و باید تدبیری برای ایجاد تعادل بین این گزینههای حسابرسی ایجاد شود. از طرفی برنامه ریزی مالی برای آینده، تحلیل امور مالی، ارائه گزارش مالی و غیره از جمله وظایفی هستند که حسابداران شرکتهای باربری برعهده دارند.
هزینهها و مخارج شرکتهای باربری شامل چه مواردی است؟
مخارج مالی، موارد استهلاکی، پرداخت دستمزد رانندگان و کارکنان، حمل و نقل، انبارداری، بازاریابی، بسته بندی، مخارج اداری، مخارج لازم برای عرضه و فروش و غیره از جمله مواردی هستند که در لیست خرجهای شرکتهای باربری قرار میگیرند و باید توسط حسابرسان بررسی شوند.
حسابدار شرکت حمل و نقل باید در چه اموری متخصص باشد؟
حسابداران شرکتهای حمل و نقل باید به امور بارنامههای صادر شده تسلط کافی داشته باشند و به امور مالی مربوط به حمل و نقل، انبارداری، بسته بندی، حسابرسی حمل به خارج و داخل و غیره به طور کامل آشنا باشند.