مالیات شرکت های غیرفعال چیست و چگونه محاسبه میشود؟
تعداد بالای قوانین مالیاتی و همچنین پراکندگی آنها موجب شده تا صاحبان کسبوکارها همواره دغدغهای از جنس پرداخت به موقع و صحیح مالیات داشته باشند! یکی از موضوعات مهم در حوزه مالیاتها، پرداخت مالیات شرکت های غیرفعال است؛ شرکتهایی که به ثبت رسیدهاند ولی هیچگونه مراوده مالی ندارند.
این که مالیات شرکت های غیرفعال چگونه محاسبه میشود و صاحب این کسبوکار باید چه مراحلی را طی کند تا مشمول پرداخت جریمههای مالیاتی نگردد، چیزی است که ما در این مقاله از بلاگ رایان محاسب به دنبال بررسی آن هستیم. اگر شما هم دارای کسبوکاری هستید که به ثبت رسیده؛ اما دیگر فعالیت تجاری، اقتصادی و گردش مالی ندارد، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
شرکت غیرفعال چیست؟
مالیات شرکت های غیرفعال به دلیل آن که فعالیت اقتصادی ندارند، صفر در نظر گرفته میشود؛ اما سوال اینجاست که یک کسبوکار باید چه ویژگی داشته باشد تا در دسته شرکتهای غیرفعال جای گیرد؟! براساس مفاد قوانین مالیاتی کشور، شرکتی که هیچگونه فعالیت مالی ندارد و سندی مبنی بر اثبات فعالیت آن در یک دوره مالی مشخص وجود نداشته باشد، غیرفعال به شمار میرود.
توجه داشته باشید که این قبیل از شرکتها سابقاً ثبت قانونی شده و احتمالاً فعالیتی نیز داشتهاند؛ اما بعدها گردش مالی آنها صفر شده و در طول سال نیز هیچگونه نقل و انتقال مالی و تجاری به نام صاحبان شرکت موردنظر انجام نگرفته است. طبیعتاً مالیات شرکت های غیرفعال به دلیل نداشتن هیچگونه مراوده مالی، صفر بوده و مالیاتی به آنها تعلق نمیگیرد؛ اما برای این منظور باید قوانین مربوط به مالیات شرکت های غیرفعال کاملاً رعایت شده باشد.
نحوه اعلام غیرفعال بودن شرکت
گفته شد که مالیات شرکت های غیرفعال صفر بوده و به دلیل نداشتن فعالیت اقتصادی، مالیاتی به آنها تحمیل نمیشود؛ اما چگونه یک مدیر شرکت غیرفعال میتواند نداشتن فعالیت اقتصادی شرکت خود را اثبات کند؟ این شخص در قدم اول باید مدارک زیر را جمعآوری و ارائه نماید:
- عدم سرمایهگذاری شرکت در هیچ پروژهای
- عدم استفاده شرکت از تسهیلات بانکی نظیر اخذ وام
- عدم وجود کد بیمه و لیست پرداخت بیمه از طرف شرکت
- نبود صورت وضعیت به طرفیت شرکت از سوی شرکتها و کارفرمایان
- صفر بودن کارکرد حساب بانکی و گردش مالی شرکت در دوره مالی مربوطه
- عدم وجود سندی دال بر انعقاد قرارداد مشارکت میان این شرکت و سایر شرکتها
- عدم وجود هرگونه عدد و رقم درباره خرید، فروش، اجاره و غیره در دفاتر حسابداری
- عدم وجود اسنادی مبنی بر استخدام افراد یا پرداخت دستمزد و حقوق از سمت شرکت
- عدم وجود هرگونه فاکتور و صورتحساب صادر شده از طرف شرکت به عنوان فروشنده یا خریدار
البته توجه داشته باشید که اگر صاحب شرکت غیرفعال به کلی قصد ادامه فعالیت با این شرکت را نداشته باشد، موظف به انحلال شرکت است که باید آن را به شکل رسمی اعلام کند. انحلال شرکت مساوی با مرگ آن است و اگر قصد دارید بعدها مجدداً شرکت غیرفعال خود را فعال نمائید، نباید آن را منحل کنید و صرفاً اعلام عدم فعالیت آن کفایت میکند.
برای انحلال شرکت غیرفعال انجام چه مراحلی لازم است؟
زمانی که عدم فعالیت شرکت به قدری زیاد شده که عملاً احیا آن غیرممکن به نظر میرسد، انحلال آن تصمیم درستتری به نظر میرسد! در این حالت دیگر موظف به ارائه دفاتر حسابداری و ارسال اظهارنامه مالیاتی نظیر آنچه که در پرداخت مالیات شرکت های غیرفعال وجود دارد، نخواهید بود و عملاً شرکت شما از لیست مؤدیان مالیاتی حذف خواهد شد.
البته برای انحلال یک شرکت غیرفعال نیز باید کلیه سهامداران نسبت به این امر رضایت داشته باشند و قبل از اعلام انحلال باید کلیه بدهیها و داراییهای شرکت لیست شده و نسبت به پرداخت دیون و تقسیم اموال میان سهامداران اقدام شود. ناگفته نماند که در انحلال شرکت نیز باید این موضوع از طریق اظهارنامه انحلال به اطلاع سازمان امور مالیاتی برسد.
در صورت عدم ارائه اظهارنامه انحلال، ۱ الی ۲ درصد از سرمایه پرداختی شرکت در روز انحلال به عنوان جریمه در نظر گرفته میشود. به همین علت بهتر است در تمامی مراحل از خدمات مالیاتی مجموعههای مجرب و مطمئن استفاده کنید تا ناخواسته با جریمههای هنگفت مالیاتی مواجه نشوید.
انحلال یا اعلام عدم فعالیت؛ کدام به لحاظ مالیاتی و هزینهای مناسب است؟
گاهاً ترس از مالیات شرکت های غیرفعال، صاحبان چنین شرکتهایی را به سمت انحلال هدایت میکند. چنین ترسی کاملاً بیمورد بوده و در صورتی که از مشاوره مالیاتی استفاده کرده باشید و تمامی مواد قانونی موجود در ارتباط با شرکتهای غیرفعال را رعایت کنید، هیچ مشکلی به لحاظ مالیاتی اموال شما را تهدید نخواهد کرد.
این موضوع بویژه زمانی اهمیت پیدا میکند که یک کسبوکار به طور موقت غیرفعال شده است؛ اما مدیران شرکت به دنبال آن هستند که پس از وقفهای کوتاه مدت، به کارخود ادامه دهند. در چنین حالتی اگر شرکت منحل گردد، ثبت مجدد آن نیازمند صرف زمان و هزینه قابل توجه خواهد بود.
در واقع اگر قصد ادامه فعالیت با شرکت مورد نظر را دارید بهترین راهحل کمک گرفتن از مشاوران مالیاتی برای ارائه اظهارنامه و مدارک شرکتهای غیرفعال است؛ اما اگر به کلی تصمیم به عدم فعالیت با شرکت مورد نظر گرفتهاید، بهتر است آن را منحل کنید تا گرفتار اموری مثل ارسال اظهارنامه برای مالیات شرکت های غیرفعال نشوید.
نرخ مالیات شرکت های غیرفعال چقدر است؟
در حالتی که شرکت بتواند ثابت کند که هیچگونه مراوده و فعالیت مالی ندارد، مالیات آن صفر خواهد بود. البته در کنار این اثبات عدم فعالیت اقتصادی باید اظهارنامهای مبنی بر عدم فعالیت نیز به سازمان امور مالیاتی تقدیم گردد. اگر این دو تکلیف یاد شده را انجام داده باشید، شرکت شما مشمول پرداخت مالیات نخواهد شد. در واقع در قوانین ما کلیه کسبوکارها به دلیل کسب درآمد در ایران، موظف به پرداخت مالیات هستند و شخص نمیتواند بدون آن که غیرفعال بودن شرکت را به اداره مالیاتی ثابت کرده باشد، پرداخت مالیات را قطع کند!
اطلاع یافتن سازمان امور مالیاتی از طریق ارائه اظهارنامه عدم فعالیت شرکت انجام میپذیرد. توجه داشته باشید که متن این اظهارنامه مالیاتی درباره عدم فعالیت برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است و برای تکمیل و ارسال آن باید از یک کارشناس مالیاتی کمک بگیرید. در نهایت، پس از ارسال اظهارنامه غیرفعال بودن شرکت و اثبات عدم فعالیت، هیچگونه الزامی به پرداخت مالیات نخواهید داشت.
صفر بودن مالیات شرکت های غیرفعال از این جهت است که در قانون برای تراکنشهای مالی، میزان درآمد و سود کسبوکارها مالیات در نظر گرفته شده است. در نتیجه هرچه فعالیت اقتصادی و مالی یک شرکت کمتر باشد، مالیات کمتری نیز پرداخت میکند. حال شرکت غیرفعال که هیچگونه فعالیت مالی ندارد، طبیعتاً نباید مالیاتی پرداخت کند.
قانون چه تکالیف مالیاتی برای مدیران شرکت های غیرفعال در نظر گرفته است؟!
برای بهرهمندی از مزایای مالیات شرکت های غیرفعال مدیران باید تکالیف مهمی که بر دوش آنها قرار گرفته را به دقت رعایت کنند. این تکالیف به شرح زیر هستند:
- پلمپ دفاتر قانونی
- ارائه اظهارنامه مالیاتی برای شرکت غیرفعال
- اعلام کتبی و قابل اثبات عدم فعالیت شرکت به اداراه امور مالیاتی
- رعایت تبصره ۴ ماده ۱۸۶ ق.م.م مبنی بر ثبت هرگونه تغییرات در شرکت غیرفعال
- اعلام کتبی فعال شدن شرکت به اداره امور مالیاتی و واحد مالیات بر ارزش افزوده
نکته مهم: دقت داشته باشید که هرچند مالیات شرکت های غیرفعال صفر در نظر گرفته شده است؛ اما مدیر شرکت هر ساله باید در زمان مقرر نامه عدم فعالیت را به سازمان امور مالیاتی تقدیم کند. در صورتی که اداره دارایی مدرکی دال بر فعال بودن شرکت شما داشته باشد، در این حالت با جریمههای سنگین مالیاتی مواجه خواهید شد.
به طور کلی، برای ثبت غیرفعال بودن شرکت، ارائه اظهارنامه مالیاتی سفید، دفاتر پلمپ شده فاقد ثبت فعالیتی و نامه عدم فعالیت لازم است. ناگفته نماند که مهلت ارسال اظهارنامه مالیات شرکت های غیرفعال نیز همچون شرکتهای فعال بوده و باید مطابق با قوانین شرکتهای فعال ارسال شود.
در صورت عدم اعلام غیرفعال بودن شرکت چه اتفاقی رخ میدهد؟
فرقی نمیکند که صاحب یک شرکت فعال یا غیرفعال باشید، در هر دو حالت موظف به ارسال اظهارنامه مالیاتی هستید. در صورتی که اظهارنامه مالیات شرکت های غیرفعال را به موقع ارسال نکنید، ممیزان مالیات پرداختی شما را علی الرأس محاسبه میکنند و حتی با وجود رسیدن به این نتیجه که شرکت غیرفعال است، به دلیل عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی شرکت شما را جریمه میکنند!
در نتیجه اگر نمیخواهید جریمه شوید بهتر است اظهارنامه مالیاتی را در موعد مقرر قانونی ارسال کنید. البته توجه داشته باشید که نحوه تنظیم اظهارنامه مالیات شرکت های غیرفعال متفاوت با آن چیزی است که در اظهارنامه مالیاتی شرکتهای فعال وجود دارد و حتماً برای تنظیم آن از خدمات مالیاتی شرکتهای معتبری همچون رایان محاسب که تخصص کافی در این حوزه دارند، کمک بگیرید.
سخن آخر
ما در این مقاله از بلاگ رایان محاسب تلاش کردیم تا شما را با چیستی مالیات شرکت های غیرفعال و همچنین نحوه محاسبه آن بیشتر آشنا کنیم. البته هرچند که گفته شد مالیات شرکت های غیرفعال به دلیل آن که هیچگونه فعالیت اقتصادی ندارند، صفر در نظر گرفته میشود؛ اما این موضوع به معنای نداشتن تکالیف مالیاتی نیست!
مدیر یک شرکت غیرفعال نیز همچون مدیران شرکتهای فعال موظف به ارسال اظهارنامه مالیاتی بوده و سهلانگاری در انجام تکالیف، شرکت را با جریمههای سنگین مالیاتی مواجه میسازد. رسالت ما در رایان محاسب کمک به کسبوکارها برای رهایی از دغدغههای مالیاتی است و به همین علت برای انجام تکالیف مالیاتی شرکتهای غیرفعال کافی است با شماره ۰۲۱۲۶۶۱۷۵۸۹ در تماس باشید.
سوالات متداول
آیا شرکت های غیرفعال نیز مالیات پرداخت میکنند؟
خیر، مالیات این قبیل از شرکتها صفر است.
آیا مدیران شرکتهای غیرفعال سالانه باید اظهارنامه مالیاتی ارسال کنند؟
بله، این شرکتها باید در هر سال مالی ثابت کنند که هیچگونه فعالیت مالی و اقتصادی نداشتهاند.
انحلال شرکت بهتر است یا اعلام عدم فعالیت آن؟
این موضوع بستگی به تصمیم شما دارد که آیا بعدها مجدداً فعالیت اقتصادی خود را از طریق این شرکت ادامه خواهید داد یا خیر.