اظهارنامه مالیاتی چیست؟

اظهارنامه مالیاتی به نوعی کارنامه گفته می شود که شرکت ها و کسب و کارهای مختلف به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل می دهند. ارائه اظهارنامه مالیاتی برای تمام اشخاص حقیقی و حقوقی طبق قوانین و استاندارد های مالیاتی در سامانه امور مالیاتی ضروری است. در این راستا شرکت ها و کسب و کارهای مشمول مالیات باید کارنامه فعالیتی یک سال اخیر خود را در سامانه امور مالیاتی وارد کنند تا پس از آن با بررسی‌های صورت گرفته میزان دقیق مالیات برای مجموعه، شرکت، موسسه یا کسب و کار مربوطه مشخص شود.

چنان چه مودیان مالیاتی کارنامه دقیق فعالیت‌های کاری خود را جهت محاسبه مالیات ارائه ندهند با یک سری مشکلات و چالش ها رو به رو می شوند، آن ها نه تنها فرصت‌های معافیت مالیاتی، بخشودگی مالیاتی و کاهش جرایم مالیاتی را از دست می‌دهند، بلکه ملزم به پرداخت جریمه می‌ شوند.

ضمنا چنان چه عدم تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی، دولت خود مبلغ مالیات را برای مجموعه یا شرکت مشخص کرده و جریمه ۳۰ درصدی را در کنار آن به مجموعه موردنظر اعمال می ‌کند؛ به همین دلیل پیشنهاد می شود تا به منظور تکمیل صحیح گزارش اظهارنامه مالیاتی از مشاوران متخصص و مجرب شرکت های تخصصی مانند رایان محاسب پیشنهاد می گردد.

آشنایی با اظهارنامه مالیاتی

هر مودی مالیاتی که در کشور فعالیت اقتصادی دارد و به وسیله آن سود و درآمدی را کسب می‌ کند، موظف به پرداخت بخشی از درآمد خود به عنوان مالیات به دولت است. در چنین شرایطی هر چقدر فرد یا شرکت مربوطه درآمد بیشتری داشته باشد، مالیات بیشتری نیز پرداخت خواهد کرد.

به منظور تعیین شدن مقدار مالیات از سوی دولت برای شرکت ها و مجموعه‌ها، باید مدارک و مستندات درآمد یک سال اخیر در قالب فرمی مشخص به سامانه امور مالیاتی کشور ارسال شود. این همان فرمی است که افراد هر ساله اطلاعات دقیق و جزئی درآمد و دارایی خود را در آن شرح می‌دهند و به اداره مالیات ارائه می‌ دهند تا بررسی ها به درستی و به کاملی انجام گردد.

این اظهارنامه چه به صورت خوداظهاری ثبت و به سازمان امور مالیاتی ارائه شود و چه خود سازمان با بررسی‌های لازم در اختیار مودیان قرار دهد، کارنامه مالی اشخاص حقیقی و حقوقی شامل اطلاعات فردی، مالی و حقوفی را در بر می‌ گیرد که به منظور محاسبه مالیات انجام می‌ شود و در حال حاضر تمام این فرایندها با خوداظهاری تحت سامانه متمرکز اداره امور مالیاتی پیگیری می‌شود.

اما سوالی که پیش می آید اگر مودیان اظهارنامه ارسال نکنند چه می شود؟ در صورتی که کاربران اقدام به تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی نکنند، دولت خود اقدام به تنظیم اظهارنامه برآوردی می‌کند و براساس آن میزان مالیات را برای مجموعه مربوطه تعیین می‌کند.

لازم به ذکر است که در چند سال اخیر شیوه تنطیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی تغییر کرده و دیگر خبری از فرم‌های کاغذی نیست؛ اکنون اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند اظهارنامه مالیات خود را زیر نظر مشاوران متخصص امور مالی و مالیاتی تهیه و تنظیم کنند و در قالب فرم دیجیتالی پر کرده و در سامانه امور مالیاتی آپلود کنند یا این که این کار را به کارشناسان امور مالی و مالیاتی بسپارند.

انواع اظهارنامه مالیاتی

  • اظهارنامه مالیات بر درآمد مربوط به اشخاص حقوقی مطابق با موضوع ماده ۱۱۰ قانون مالیات مستقیم کشور
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد مربوط به اشخاص حقیقی گروه اول مطابق با موضوع ماده ۹۵ قانون مالیات مستقیم کشور
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد مربوط به اشخاص حقوقی گروه دوم مطابق با موضوع ماده ۹۵ قانون مالیات مستقیم کشور
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد مربوط به اشخاص حقیقی مطابق با موضوع ماده ۹۵ قانون مالیات مستقیم کشور
  • اظهارنامه مالیات انحلال شرکت ها مطابق با ماده‌های ۱۱۴ و ۱۱۶ مالیات مستقیم
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک و مستغلات، مختص اشخاص حقیقی دارای درآمد املاکی و مطابق ماده ۵۷ و ۸۰ قانون مالیات

آشنایی با اظهارنامه مالیاتی

مهلت زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی

برای هر اظهارنامه الکترونیکی هر سال تا ۳۱ تیر ماه (۴ ماه پس از سال مالی) مهلت داده می‌شود. با این حال اگر سال مالیاتی شرکت شما از ابتدای فروردین تا آخر اسفند نیست، در این صورت به خاطر عدم انطباق سال مالیاتی شرکت با سال مالیاتی رسمی دولت، مهلت ارسال متفاوت خواهد بود و ملاک تعیین میزان مالیات براساس سال مالی شرکت یا موسسه مذکور خواهد بود.

عواقب ناشی از عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی

ارسال اظهارنامه مالیاتی به موقع یکی از ارکان اصلی در تکالیف مالیاتی است. اگر هر شرکت، سازمان، موسسه یا کسب و کاری از تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی خودداری کند، نه تنها معافیت‌های مالیاتی را از دست می‌دهد و از بخشودگی ‌های مالیاتی منع می‌شود، بلکه محاسبه مالیات برای آن مجموعه به صورت علی الراس انجام می‌گیرد؛ بنابراین اگر شرکت ها و کسب و کارها خود اقدام به تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی کنند، میزان مالیات تعیین شده نسبت به حالتی که اداره مالیاتی اقدام به ارزیابی و محاسبه مالیات می‌کند، کمتر خواهد بود.

از این رو بهتر است روش خوداظهاری در پیش گرفته شود و مطابق آن میزان سود و زیان، درآمد، استهلاک و غیره با جزئیات کامل در اظهارنامه شرح داده شود. در صورتی که مالیات شما علی الراس محاسبه و اطلاع رسانی شود، میزان مالیات حساب شده به تایید سرممیز و سرممیز کل رسانده می‌شود.

در چنین شرایطی ملاک اصلی، نظر کارشناسان سازمان مالیاتی خواهد بود که بر اساس گروه فعالیت شما و طبق قوانین استاندارد مالیاتی نظر می ‌دهند. در روش علی الراس اعتراض به میزان مالیات تعیین شده بسیار سخت‌تر از خوداظهاری خواهد بود؛ چرا که در حالت دوم همه چیز مبتنی بر مستندات و مدارک شفاف ارائه شده به سازمان است و جایی برای اعتراض و تغییر وضعیت موجود باقی می‌ گذارد؛ در حالی که در مورد اول با این وضعیت رو به ‌رو نیستیم. لذا در پایان سال مالی با مشورت و همکاری با شرکت های خدمات مالیاتی، تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی را پیگیری کنید.

چه اشخاصی موظف به ارائه اظهارنامه مالیاتی هستند؟

تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن به سازمان امور مالیاتی برای تمامی اشخاص تعریف نشده است؛ بلکه گروهی از اشخاص حقیقی و حقوقی که در ادامه شرح می‌دهیم، باید اظهارنامه مالیاتی را در پایان سال مالیاتی تسلیم کنند:

  • تمامی اشخاص حقوقی که از پرداخت مالیات معاف نیستند و در داخل ایران فعالیت اقتصادی دارند.
  • تمامی اشخاص حقیقی که از پرداخت مالیات معاف نیستند و در داخل ایران فعالیت اقتصادی دارند.
  • تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که در خارج از کشور فعالیت اقتصادی دارند.
  • کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که در کشورهای خارجی اقامت دارند؛ اما فعالیت اقتصادی و درآمدشان از داخل ایران تامین می‌شود.
  • همه اتباع خارجی ساکن ایران که در داخل کشور درآمد دارند.

دسته بندی دیگری هم برای ارائه اظهارنامه مالیاتی داریم که به ۳ گروه کلی تقسیم بندی می ‌شوند:

گروه اول شامل تمام اشخاص، کسب و کارها و شرکت هایی است که ارزش ارائه خدمات یا فروش کالای آن‌ها بیش از ۳۰ میلیارد ریال باشد. در این گروه صاحبان بیمارستان‌ها، کارخانه‌ها، مشاغل صرافی، واحدهای تولیدی، صاحبان هتل‌ها، بهره برداران معدن‌ها، زایشگاه‌ها، فروشگاه‌های زنجیره‌ای و کلینیک‌های تخصصی قرار می‌گیرند.

گروه دوم شامل تمام اشخاص و مجموعه‌هایی است که ارزش ارائه خدمات و فروش کالای آن‌ها بین ۱۰ تا ۳۰ میلیارد ریال است.

گروه سوم شامل افرادی است که در دو گروه بالا جای ندارند. اشخاصی که در یکی از این سه گروه قرار بگیرند، تا ۳ سال امکان تغییر گروه برای آن‌ها مقدور نخواهد بود و باید تعهدات مربوط به گروه خودشان را پرداخت کنند.

چه اشخاصی که ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی نیستند؟

  • تمامی سازمان‌ها و نهادهایی که زیر نظر دولت فعالیت می‌کنند و از بودجه دولت استفاده می‌کنند.
  • شهرداری تمام شهرها و شهرستان‌ها و سازمان‌هایی که زیر مجموعه آن‌ها فعالیت می‌کنند.
  • موسسات و وزارتخانه‌ های کشور
  • کارگران، عشایر، صیادان و شرکت های تعاونی دانشجویی و دانش آموزی

نحوه ثبت نام برای اظهارنامه مالیاتی

برای شروع به پیگیری روند ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و دریافت کد رهگیری ابتدا وارد سایت www.intamedia.ir شوید و از بخش «اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و صدور گواهی مربوطه» و یا «اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و صدور گواهی مربوطه» یکی را با توجه به وضعیت خود انتخاب کنید.

البته در روشی دیگر می‌توانید وارد سایت tax.gov.ir شوید و روی گزینه پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک کلیک کنید. به این ترتیب صفحه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی برای شما باز می‌ شود.

در این صفحه کافیست شماره ملی و عبارت امنیتی را در کادرهای مشخص شده وارد کنید و روی ورود به درگاه ملی کلیک نمایید. در صفحه بعدی لازم است کد پستی و شماره همراهتان را درج کنید و گزینه ثبت نام را انتخاب کنید و بعد از ورود به سامانه روی گزینه ثبت اظهارنامه جدید کلیک کنید.

در این صفحه گزینه ویرایش را بزنید و اطلاعات هویتی خود را درج کنید. پس از آن باید اطلاعات دقیق مرتبط با فعالیت کاری خود همچون آدرس، اطلاعات بانکی، کدپستی، اطلاعات فروش داخلی و خارجی و غیره را ارائه دهید و در ادامه اطلاعات دقیق مربوط به درآمد و سود و زیان را وارد نمایید تا مالیات به صورت سیستمی و در لحظه برای شما محاسبه و نمایش داده شود. اگر در این حالت با میزان مالیات محاسبه شده موافق باشید، ثبت نهایی را بزنید و کد رهگیری را دریافت کنید.

مدارک لازم برای تکمیل اظهارنامه ماللیاتی

  • اساسنامه شرکت، شرکت‌نامه و موضوع فعالیت
  • کارت بازرگانی
  • صورت حساب‌ های درآمد و فروش: داخلی و خارجی
  • تصویر شناسنامه و کارت ملی: شرکا، صاحبان امضاء و اعضای هیئت مدیره
  • صورت سود و زیان شرکت
  • گردش حساب‌های مالی شرکت
  • ارائه مجوزها: مانند پروانه کسب و…
  • مدارک پرداختی‌ های بیمه
  • ترازنامه شرکت
  • قراردادهای شرکت: با اشخاص حقیقی و حقوقی
  • صورتحساب مالیات‌های پرداخت شده
  • شماره دفترهای قانونی و کد رهگیری آن
  • مدارک حساب‌های مالیاتی سال‌های گذشته
  • کد اقتصادی، نام کاربری، رمز عبور و فرم پیش ثبت نام اظهارنامه مالیاتی

بعد از ارسال اظهارنامه مالیاتی چه باید کرد؟

پس از ارسال اظهارنامه مالیاتی از طریق سامانه tax.gov.ir، سازمان امور مالیاتی بررسی اظهارنامه را آغاز کرده و در نهایت برگ تشخیص مالیات را صادر می‌کند. مهلت صدور برگ تشخیص مالیات قطعی معمولاً تا سه ماه پس از ارسال اظهارنامه تعیین شده است. اشخاص حقیقی و حقوقی باید بازه زمانی پس از ارسال تا اوایل پاییز را برای دریافت برگ تشخیص مالیات خود مد نظر داشته باشند. در این مرحله، مؤدیان می‌توانند برای بررسی و تطبیق مالیات تعیین‌شده اقدام کرده و در صورت نیاز به اعتراض یا ارائه مستندات تکمیلی، مهلت قانونی مربوطه را رعایت کنند.

شرکت های خدمات مالی و مالیاتی ( همکاری با آن ها)

مالیات یکی از ارکان خیلی مهم است، وجود مالیات برای تامین نیازهای دولت اهمیت زیادی دارد و اگر به درستی محاسبه نشود برای کسب و کارها مشکلات زیادی ایجاد می کند. مالیات و محاسبات زیربط آن در کشور ما همواره یکی از مسائل پیچیده شمرده می‌شود و از آن جایی که قوانین و استانداردهای مالیاتی مدام تغییر پیدا می‌کنند، لازم است که هر مجموعه و کسب و کار مشمول پرداخت مالیات با موسسات و شرکت های ارائه دهنده خدمات مالی و مالیاتی همکاری کنند. در این حالت افرادی که اشراف کامل به امور مالی و مالیاتی دارند به خوبی می توانند از پس زیر و بم امور مالی و مالیاتی بربیایند و مشکلات مربوطه را حل کنند.

شرکت حسابداری رایان محاسب صفر تا صد خدمات مالیات را به شما ارائه می دهد و  با راهکارها و پیشنهادات ارائه شده توسط متخصصین این حوزه، شرکت ها و مجموعه‌ها می توانند در برخی موارد معاف از مالیات شوند و در مواردی دیگر میزان پرداخت مالیات برای آن‌ها کاهش پیدا کند.

علاوه بر موارد گفته شده اگر تیم مجربی با شرکت یا کسب و کار شما همکاری کند، به هیچ عنوان متحمل پرداخت جریمه‌های مالیاتی به دولت نمی ‌شوید و حتی ممکن است جزو مشمولین بخشودگی مالیاتی شوید.

شرکت رایان محاسب با بیش از ۲۰ سال سابقه و اعتبار درخشان در حوزه ارائه خدمات امور مالی و مالیاتی آماده همکاری با مجموعه شماست. این شرکت با بهره گیری از کارشناسان رایان محاسب به شما مشاوره اولیه را به طور رایگان ارائه می دهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
مشاوره در واتساپتماس فوری و مشاوره