مشاور مالی کیست و چه وظایفی دارد؟
با پیشرفت جوامع و افزایش شهرنشینی در مقایسه با گذشته، مدیریت مالی و برنامه ریزی دقیق برای قدمهای آتی یک کسبوکار دشوارتر شده است. یک کسبوکار زمانی قادر به فتح قلههای موفقیت خواهد بود که از راهنماییهای یک فرد متخصص و ماهر در حوزه مدیریت امور مالی بهرهمند گردد؛ این راهنماییها به شما کمک خواهند کرد تا در مسیر تاریک و پرپیچ و خم موجود در پیش روی خود سالم و سلامت به مقصد برسید و با استفاده از کمترین میزان سرمایه بیشترین میزان بهرهوری را داشته باشید. این راهنماییها از سوی فردی به نام مشاور مالی (Financial consultant) در اختیار کسبوکارهای مختلف قرار میگیرد که امروزه تا حدودی بسیاری از تجار باسابقه بازار و مدیران کارخانهها و شرکتها نسبت به اهمیت دریافت مشاوره از چنین فرد متخصصی اشراف اطلاعاتی خوبی دارند؛ اما ممکن است در این میان در بخش جزئیات کار با سوالات و ابهامات زیادی مواجه باشند، به همین علت ما این مقاله از بلاگ رایان محاسب را به معرفی جامع مشاور مالی و شرح وظایف آن اختصاص دادهایم. اگر شما هم درباره مشاور مالی سوالاتی دارید، مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
مشاور مالی کیست؟
عنوان مشاور مالی به آن دسته از افرادی اطلاق میگردد که در حوزه امور مالی تخصص داشته و به سازمانها و کسبوکارها کمک میکند تا تصمیمات مالی صحیح و حرفهایتری اتخاذ نمایند. به بیان سادهتر، وظیفه اصلی یک مشاور مالی کمک به مشتریان در جهت تنظیم برنامههای مالی منطقی و موثر، مدیریت بدهیها، بودجه ریزی، مدیریت دارایی و نشان دادن فرصتهای سرمایهگذاری مقرون به صرفه است. با چنین توضیحی روشن میگردد که داشتن تخصص در حوزه امور مالی تنها ویژگی یک مشاور مالی نبوده و بلکه این شخص باید از قدرت تحلیلی برجستهای نیز برخوردار باشد.
یک مشاور مالی به صاحبان کسبوکارها کمک میکند تا با تدوین نیازها و اهداف کسبوکارشان، طرحهای منطقیتری در حوزه توسعه مالی چیده و براساس این برنامه درباره سرمایهگذاریهای بلند مدت و کوتاه مدت خود تصمیمات صحیحتری را اتخاذ نمایند. البته لازم به ذکر است که مشاور مالی یک مدیر مالی در مجموعه شما نیست! همان طور که از نام «مشاور» برمیآید، این شخص صرفاً مسئولیت ارائه مشورت در حوزه امور مالی را برعهده دارد و اجرا یا عدم اجرای راهنماییهای وی تماماً به خود صاحب کسبوکار بستگی خواهد داشت. تجربه نشان داده که متاسفانه برخی از کسبوکارها به دلیل بیتوجهی به نکات گفته شده در جلسات مشاوره مالی، کل سرمایه نقدی و غیرنقدی خود را با یک تصمیمگیری اشتباه از دست دادهاند!
مشاوران مالی اصولا در موسسات ارائه کننده خدمات حسابداری معتبر نظیر رایان محاسب مشغول به فعالیت هستند و از رشته حسابداری فارغالتحصیل شدهاند؛ به همین علت به خوبی درباره موقعیتهای سرمایهگذاری، انواع بحرانهای مالی و مواردی از این دست اطلاع داشته و میتوانند مشتریان را راهنمایی کنند. فعالیت در شرکت حسابداری موجب میشود تا این مشاوران به خوبی نسبت به شرایط بازار شهری و کشوری تسلط داشته باشند و تحرکات احتمالی آتی آن را پیشبینی کنند که چنین امری در دستیابی به یک چشمانداز منطقی از فعالیتهای بعدی یک کسبوکار ضروری است.
چه زمانی به مشاوره مالی نیاز داریم؟
مدیریت امور مالی بخش جدایی ناپذیر کسبوکارها در عصر حاضر است و با توجه به این که بسیاری از مدیران و صاحبان کسبوکارها تحصیلات آکادمیک در رشته حسابداری و مدیریت مالی ندارند، در موقعیتهای مختلفی میتوان از مشاوره مالی که یکی از مهمترین خدمات مالی ارائه شده از سوی موسسات حسابداری است، استفاده کرد. به طور خلاصه در موقعیتهای زیر میتوانید از راهنماییهای یک مشاور مالی خبره بهرهمند شوید:
- در مراحل ابتدایی و شروع یک کار جدید: به هنگام راهاندازی یک کسبوکار جدید باید اطلاعات کاملی از وضعیت بازار، سطح درآمد و هزینههای مربوط به آن داشته باشید تا بدین شکل بتوانید یک استراتژی منطقی برای تأمین بودجه تنظیم کنید. مشاور مالی به شما کمک میکند تا این برنامهریزی مالی را به نحو احسن انجام دهید و تا حد قابل توجهی از موفق شدن خود در کسبوکار مورد نظر اطمینان پیدا کنید.
- دریافت راهنمایی برای کاهش هزینهها و دستیابی به رشد پایدار: مباحثی همچون نحوه کاهش میزان مالیات پرداختی و استفاده از معافیتهای مالیاتی، روشهای متمرکزسازی جریان نقدی به منظور کاهش بسترهای فسادزا و اختلاس، انتخاب فرصتهای درست سرمایهگذاری و مواردی از این دست همگی جزو مباحث و موضوعاتی بوده که در یک جلسه مشاوره مالی و متناسب با نیاز کسبوکارتان در اختیار شما قرار خواهد گرفت که طبیعتاً پیادهسازی راهنماییهای دریافتی از مشاور مالی نه تنها موجب کاهش هزینهها بلکه موجب رشد پایدار کسبوکارتان خواهد شد.
- مواجهه با بحرانها و چالشهای مالی: یکی از موقعیتهای اصلی دریافت کمک از مشاور مالی، مواجهه با چالشهای مالی است که حل آنها به تخصص و تجربه نیاز دارد. کاهش میزان درآمد، افزایش بدهیها و مشکلات مربوط به جریان نقدینگی از مهمترین نمونههای این چالشها به شمار میرود که مشاور مالی میتواند با انجام ارزیابیهای اولیه از وضعیت موجود، راهکارهای عملی و منطقی برای برونرفت از وضعیت فعلی در اختیارتان قرار دهد.
مهمترین وظایف مشاور مالی
مشاور مالی به عنوان فردی متخصص در امور مالی و اقتصادی، وظایف کلیدی و متنوعی را بر عهده دارد که همگی به منظور ارتقای سلامت مالی و پیشرفت کسبوکارها تعریف شدهاند. این وظایف شامل موارد زیر است:
۱. تحلیل وضعیت مالی
مشاور مالی ابتدا وضعیت مالی فعلی کسبوکار را بررسی میکند و نقاط قوت و ضعف را شناسایی میکند. این تحلیل شامل بررسی درآمدها، هزینهها، بدهی ها و دارایی های فعلی است تا به کارفرما کمک کند تصمیمات مالی آگاهانه تری بگیرد.
۲. ارائه برنامههای بودجهریزی
مشاور مالی با توجه به اهداف و نیازهای کسبوکار، یک برنامه بودجه ریزی دقیق تهیه میکند. این برنامه به شرکت کمک میکند تا هزینهها را کنترل کند و از منابع مالی بهینه استفاده نماید.
۳. مدیریت بدهی ها
یکی از مهمترین وظایف مشاور مالی، ارائه راهکارهایی برای مدیریت و کاهش بدهیهای شرکت است. این راهکارها شامل برنامه ریزی برای بازپرداخت بدهیها و کاهش هزینههای بهره است.
۴. شناسایی فرصت های سرمایه گذاری
مشاور مالی فرصتهای مختلف سرمایه گذاری را شناسایی کرده و با تحلیل ریسکها و پتانسیل سودآوری، به مدیران کمک میکند تصمیمات بهتری در این زمینه بگیرند. انتخاب سرمایهگذاری مناسب باعث رشد کسبوکار میشود.
۵. مشاوره در زمینه مالیات و قوانین مالیاتی
یکی از دغدغه های اصلی کسبوکارها مسائل مالیاتی است. مشاور مالی با تسلط بر قوانین مالیاتی، به شرکتها کمک میکند تا مالیاتهای خود را به درستی محاسبه و از معافیتهای موجود استفاده کنند.
۶. مدیریت ریسک و برنامههای بیمهای
مشاوران مالی با بررسی ریسک های موجود در کسبوکار، برنامههای بیمهای مناسبی را پیشنهاد میدهند تا شرکتها از خسارتهای احتمالی جلوگیری کنند. این اقدام به کاهش ریسکهای مالی کمک میکند.
۷. کمک به تصمیمگیری در حوزه استراتژیهای مالی
مشاوران مالی نقش کلیدی در تعیین استراتژیهای مالی دارند و به مدیران کمک میکنند تصمیمات مهمی مانند ادغام، توسعه یا کاهش فعالیت های کسبوکار را بر اساس تحلیلهای دقیق اتخاذ نمایند.
مزایای همکاری با مشاور مالی
احتمالاً با مطالعه مطالب و جملات فوق یک تصویر کلی از مزایای همکاری با یک مشاور مالی در ذهنتان شکل گرفته باشد؛ با توجه به این که بررسی مزایای استفاده از تجربیات یک مشاور مالی میتواند تغییرات چشمگیری در وضعیت مالی کسبوکارتان ایجاد کند، در این بخش از مقاله به طور دقیقتر به بررسی این مزایا خواهیم پرداخت تا تصمیم درستتری اتخاذ نمایید:
سرمایهگذاری صحیح |
مشاور مالی تخصص ویژهای در حوزه سرمایهگذاری دارد و به صاحبان کسبوکارها کمک میکند تا در ارتباط با فرصتهای متعدد سرمایهگذاری، تصمیمات آگاهانه و درستتری داشته باشند. این مشاوران با تجزیهوتحلیل فرصتهای موجود، میزان ریسک آنها را در اختیار مدیران قرار میدهند تا روند تصمیمگیری برای آنها سادهتر شود. |
رعایت دقیق مقررات |
بسیاری از مشکلات مالیاتی ایجاد شده برای کسبوکارها به دلیل عدم آگاهی یا درک اشتباه از مفاد قوانین مالیاتی از سوی صاحبان کسبوکارهاست. مشاوران مالی به کلیه قوانین مالیاتی بهروز تسلط کامل دارند و مرتباً تغییرات آنها را رصد میکنند؛ به همین علت به هنگام دریافت مشاوره مالیاتی از یک مشاور مالی هیچگونه دغدغه یا نگرانی خاصی از اشتباهات سهوی نخواهید داشت. از طرفی نیز این مشاور به شما اطمینان خواهد داد که عملکرد مالی کسبوکار و شرکت شما مطابق با قوانین دولتی است یا خیر. |
مدیریت ریسک |
مشاوران مالی در مدیریت ریسک مالی نیز دستی بر آتش دارند و میتوانند با کمک طرحهای بیمهای و استراتژیهای خاص به کاهش زیانهای احتمالی کمک کرده و توسعه پایدار شرکت را تضمین نمایند. |
ویژگی های مشاور مالی حرفه ای
یکی از سوالات مهمی که در این مقاله باید به آن پاسخ داده شود، این است که یک مشاور مالی حرفهای چه ویژگیهایی دارد؟ آیا میتوان از هر فردی که سواد حسابداری دارد مشاوره مالی دریافت کرد؟! مسلماً پاسخ به سوال اخیر منفی است؛ چراکه اجرای نتیجه یک جلسه مشاوره مالی در حوزه امور مالی کسبوکارتان میتواند تغییرات مثبت و منفی چشمگیری در آن ایجاد کند و جنبه منفی کار زمانی است که از یک مشاور مالی کارنابلد و کمتجربه مشاوره و راهنمایی دریافت کرده باشید! به طور کلی از ویژگیهای یک مشاور مالی حرفهای میتوان موارد زیر را برشمرد:
- فهم عمیق و صحیحی از مفاهیم گسترده حوزه مالی دارد.
- دارای سابقه و تجربه کافی در حوزه ارائه مشاوره مالی به انواع کسبوکارهاست.
- مهارت ارتباطی خوبی داشته و میتواند مفاهیم مالی را به شکل سادهتری به مراجعهکنندگان توضح دهد.
- از توانایی لازم برای تجزیهوتحلیل گزارشات مالی و علتیابی چگونگی شکلگیری بحران مالی برخوردار است.
سخن پایانی
ما در این مقاله تلاش نمودیم تا شما را با مشاوران مالی و وظایف آنها بیشتر آشنا کنیم. همانطور که مشاهده کردید، برای رشد یک کسبوکار یا رفع بهینه چالشها و بحرا نهای مالی چارهای جز کمک گرفتن از یک فرد متخصص در حوزه امور مالی نداریم. مشاور مالی همان متخصصی که میتواند نقش راهنما را در مسیر موفقیت کسبوکارتان ایفا نماید. مجموعه ما با داشتن بیش از ۲۲ سال سابقه فعالیتی در حوزه ارائه خدمات مالی دارای تیم مشاوره مالی خبره و باتجربه است که در طول سالهای فعالیت حرفهای خود در کسوت حسابداری به طور عملی و عینی با هزاران چالش و بحران مالی مواجه شده و تجربه کافی برای ارائه راهکار در برطرف کردن چنین مشکلاتی را دارند؛ در صورتی که نیازمند دریافت مشاوره مالی هستید همین حالا میتوانید با شمارهگیری شماره تماس ۰۲۱۲۶۶۱۷۵۸۹ یا ۰۹۱۲۵۳۰۹۹۵۸ از خدمات مشاورهای ما در رایان محاسب بهرهمند شوید.
سوالات متداول
آیا بدون دریافت مشاوره مالی از یک شخص خبره در حوزه امور حسابداری امکان پیشرفت یک کسبوکار وجود دارد؟
خیر، همان طور که برای درمان بیماری به یک پزشک متخصص نیاز داریم، پیشرفت در حوزه امور مالی نیز نیازمند دریافت راهنماییهای لازم از یک مشاور مالی است.
جلسات مشاوره مالی به چه شکل برگزار میشوند؟
متناسب با شرایط کارفرما این جلسات مشاوره میتواند به دو صورت مجازی و تلفنی یا حضوری برگزار گردد.
هزینه دریافت مشاوره از مشاور مالی چقدر است؟
متناسب با نوع مشاوره مالی مورد نظر، این هزینه تغییر پیدا میکند و برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با تیم ما در بخش پشتیبانی در ارتباط باشید.