مشاوره مالی
مشاوره مالی به خدماتی گفته می شود که در آن فرد متخصص به صاحبان شرکت ها، کسب و کارها و مشاغل مختلف، راهنمایی و مشورت های لازم را ارائه می دهند تا بتوانند اهداف مالی خود را به خوبی انجام داده و همین طور اشتباهات و تغییرات لازم را پیاده سازی سازی کنند. مشاور مالی نقش پر رنگی در مسیر موفقیت مالی، سودآوری و سرمایه گذاری شرکت ها دارد، به همین دلیل باید از بین افراد متخصص و کاربلد این حوزه انتخاب شود.
اهمیت وجود مشاور و مشاوره مالی
اگر نگاهی به مسیر موفقیت اشخاص و شرکت های بزرگ در حوزه امور مالی داشته باشیم به سرعت درمییابیم که علت موفقیت آن ها صرفاً دسترسی به منابع عظیم مالی نبوده، بلکه انتخاب صحیح نوع سرمایهگذاری سبب شده تا در چنین مسیری گام بردارند.
انجام چنین انتخابی نیازمند مشورت کردن با مشاوران مالی است؛ افراد متخصصی که با عنوان مشاور مالی فعالیت میکنند، به راحتی میتوانند با ارزیابی وضعیت حاکم بر کسب و کار شما، بهترین گزینههای سرمایهگذاری را در اختیارتان قرار دهند.
از طرفی در دنیای تجارت و کسب و کار، آن دسته از افرادی میتوانند به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کنند که دارای اهداف مشخصی برای درآمدها و حتی هزینهها هستند. طبیعتاً برای آن که منابع مالی یک مجموعه بتواند به بهترین شکل ممکن مورد استفاده قرار بگیرد، نیازمند یافتن موقعیتها و فرصتهای مناسب سرمایهگذاری هستیم.
یافتن فرصتهای سرمایهگذاری کوتاه و بلند مدت میتواند تأثیر بسزایی در بقا یک کسب و کار داشته باشد؛ البته لازم به ذکر است که سرمایهگذاری اشتباه نه تنها سودی را عایدتان نخواهد کرد، بلکه ممکن است علاوه بر تحمیل ضررهای مالی، شما را به ورطه ورشکستگی کامل بکشاند!
مشاوره مالی چیست؟
به طور خلاصه مشاوره مالی را میتوان اینگونه تعریف نمود: دریافت راهنماییهای حرفهای در حوزههای مالی و سرمایه گذاری که منجر به اتخاذ تصمیمات صحیح از سوی صاحبان کسب و کار شده و موجب افزایش بازدهی مالی میگردد. همواره این نکته را به یاد داشته باشید که مدیریت مالی و برنامهریزی دقیق و استراتژیک برای قدمهای بعدی شرکت از جمله بخشهای جدایی ناپذیر تضمین موفقیت مالی است.
حال سوال اینجاست که یک کسب و کار چگونه میتواند فرصت سرمایهگذاری درست را تشخیص دهد؟ استفاده از مشاوره مالی پاسخ این سوال است! روند کار در یک مشاوره مالی اصولی بدین صورت است که در قدم اول شما نیازها و اهداف خود را به همراه دادههای مالی در اختیار مشاور مالی (Financial Consultant) قرار میدهید و در قدم بعدی این مشاور مالی با تجزیه و تحلیل وضعیت موجود، راهکارهای منطقی را در اختیارتان قرار میدهد تا راحتتر و سریعتر به اهداف مالی خود دست پیدا کنید.
مشاور مالی چه کسی است؟
عنوان مشاور مالی به آن دسته از متخصصان امور مالی اطلاق میگردد که قادر هستند در حوزه مالی به کسب و کارها مشاوره دهند. یک مشاور مالی میتواند با ارائه استراتژیها و روشهای اصولی سرمایهگذاری، موجب افزایش درآمد، کاهش هزینهها و حذف بدهیهای یک کسب و کار گردد. مشاوران مالی عموماً دارای مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد در امور مالی هستند و برای موفقیت در حوزه مشاوره، دورههایی را در زمینه اقتصاد و تجارت پشت سر گذاشتهاند.
برای درک بهتر نقش کلیدی مشاوران مالی به این مثال توجه کنید: فرض کنید که یک شرکت قصد راهاندازی کارخانه جدیدی را دارد، مشاوران مالی در چنین زمانی میتوانند پیش از احداث این کارخانه، سودآوری پروژه را به طور منطقی مورد ارزیابی قرار دهند و سپس یافتههای خود را در اختیار مدیران مجموعه قرار داده تا موجب اتخاذ تصمیمات صحیح گردند.
طبیعتاً پیاده نمودن نتایج جلسات مشاوره بر عهده مدیران است و مشاور مالی صرفاً نقش راهنما را در این مسیر ایفا میکند. به طور خلاصه، اگر در پیشبرد اهداف مالی با ابهاماتی مواجه شدهاید و نمیدانید که کدام گزینه سرمایهگذاری به نفع شما تمام خواهد شد، رفتن به سراغ یک مشاور مالی با تجربه، بهترین کاری است که میتواند شما را از این گرداب ابهامات برهاند.
یک مشاور مالی حرفهای بایستی بر قوانین مالیاتی و تجارتی و همچنین استانداردهای حسابداری تسلط کاملی داشته باشد؛ چراکه هرگونه تغییر در قوانین ممکن است وضعیت مالی و اقتصادی شرکت و کسب و کار مورد نظر را دستخوش تحولاتی نماید. برخی از مهمترین سوالاتی که از مشاوران مالی پرسیده میشود، عبارتند از:
- آیا امکان استفاده از اعتبارات بانکی وجود دارد؟
- با چه راهکارهایی میتوان مالیات پرداختی شرکت را کاهش داد؟
- بهترین راهکار برای کاهش هزینههای شرکت کدام است؟
- چگونه میتوانیم برای کسب و کار خود برنامهریزی مالی صحیحی داشته باشیم؟
وظایف مشاور مالی
وظایف مشاور مالی بوسیله قرارداد مشاوره مالی که میان او و صاحب کسب و کار منعقد میگردد، تعیین میشود؛ همین موضوع سبب شده تا وظایف مشاوران در شرکت ها و کسب و کارهای مختلف تفاوتهایی داشته باشد ولی آنچه در تمامی این قراردادها مشترک است به بحث اختیار مشاور مالی در کنترل فعالیتهای مالی مجموعه مربوط میشود. به طور کلی وظایف مشاور مالی به نوع شرکت و کسب و کار بستگی خواهد داشت؛ اما از مهمترین وظایف یک مشاور مالی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدیریت ریسک مالی
- تحلیل و بررسی مالیات و اسناد مالی
- تهیه صورتهای مالی اساسی
- آنالیز و ارزیابی پورتفوی سرمایهگذاری
- مدیریت اعتبارات و منابع مالی
- مشاوره درباره بیمه و برنامههای بازنشستگی
- پیشبینی سود و زمان سودآوری
- مشاوره مالی درباره تأمین مالی و تجارت بینالمللی
- بودجهبندی و بودجهریزی
- مشاوره در زمینه تصمیمگیریهای مالی شرکت
- تهیه و ارائه گزارشهای دقیق از وضعیت مالی مجموعه قبل و بعد از مشاوره
- برآورد بهای تمام شده محصولات و کنترل قیمتگذاری بر روی آن ها
- مشخص نمودن میزان سرمایه و نحوه سرمایهگذاری مطلوب مجموعه
انواع مشاوره مالی
مشاوره مالی به دو نوع مشاوره مالی مستقل و مشاوره مالی محدود به صورت تخصصی تقسیم میشود که بررسی و معرفی هر یک از آن ها میتواند دید روشن تری را در ارتباط با چیستی مشاوره مالی در اختیارتان قرار دهد:
- مشاوره مالی مستقل
عنوان مشاور مالی مستقل به آن دسته از مشاورانی اطلاق میگردد که قادر هستند در ارتباط با طیف وسیعی از امور و شرایط مالی شرکت ها به صورت کاملاً بیطرفانه خدمات مشاوره ارائه نمایند. این نوع از مشاوره مالی در میان صاحبان کسب و کار، طرفداران بیشتری داشته و معتقدند به دلیل جامعیت موجود در آن، بهترین نوع مشاوره مالی است.
- مشاوره مالی محدود به تخصصی خاص
در این نوع خاص از مشاوره مالی، همان طور که از نام آن پیداست، مشاوران مالی دارای تخصص خاصی بوده و قادر به ارائه مشاوره برای کلیه امور کسب و کار نیستند. این دسته از مشاوران صرفاً میتوانند در ارتباط با یک حوزه خاص (مثلاً حقوق بازنشستگی) که در آن تخصص دارند، مشاوره مطلوبی را در اختیار فرد مراجعه کننده قرار دهند.
به طور کلی اگر به دنبال تجربه یک جلسه مشاوره بهینه هستید، توصیه میشود به سراغ مشاوران مالی مستقل بروید تا بدین ترتیب دامنه بیشتری از وضعیت و شرایط مالی شرکت در داخل جلسه مشاوره مورد بحث و بررسی قرار بگیرد.
چه زمانی به مشاوره مالی نیاز داریم؟
این که چه زمانی به مشاوره مالی نیاز دارید، از دو حالت خارج نخواهد بود؛ یا برای شخص خود به این مشاوره نیاز دارید یا برای کسب و کار خود! بارزترین مثالی که میتوان برای مشاوره مالی شخصی به آن اشاره کرد، به تصمیم شما درباره خرید یک ویلا یا ملک با موقعیت رشد بالا مربوط میشود. طبیعتاً مشاوره مالی شخصی میتواند برنامهریزیهای مالی شما را پختهتر نماید.
در حوزه کسب و کار نیز این مشاوره مالی به شما کمک خواهد کرد تا میزان سرمایه اولیه برای راهاندازی یک کسب و کار را ارزیابی کنید و با انتخاب بیمه صحیح، توجه به پرداخت به موقع مالیاتها و در نهایت جذب سرمایهگذار به سرعت رشد کنید. به طور کلی مشاوره مالی به شما کمک خواهد کرد تا متوجه شوید که
- چقدر باید پول پسانداز نمائید.
- چه قیمتی بر روی محصولات تولیدی خود بگذارید.
- سرمایههای درآمدهای به دست آورده را به چه شکل خرج کنید.
- چه زمانی سرمایهگذاری کنید.
- به چه شکل سرمایهگذار خارجی جذب نمائید.
مشاوره مالی به چه اطلاعاتی نیاز دارد؟
مشاور مالی در قدم اول به بررسی بدهیها، درآمدها و به طور کلی داراییهای شرکت و کسب و کار شما پرداخته با تحلیل دادههای مالی به دید روشنی از وضعیت اقتصادی کسب و کار شما دست پیدا میکند. در پرسشنامه مالی اولیه، منابع درآمد آتی نیز مورد بررسی قرار میگیرد و مشاور مالی عموماً فهرستی از کلیه مستمریها، سرمایهگذاریها، هدایا و منابع درآمدی فعلی و مورد انتظار در آینده را در قالب یک پرسشنامه از شما دریافت خواهد کرد تا با کمک این اطلاعات و دادهها بتواند برنامهریزی اصولی برای تحول وضعیت مالی مجموعه تحت امرتان داشته باشد.
این پرسشنامه غالباً مولفههای سرمایهگذاری را نیز در نظر میگیرد تا بتواند اطلاعات روشنی از وضعیت ریسکپذیر، ظرفیت ریسک و سطح تحمل ریسک مجموعه را به نمایش بگذارد. مشاور مالی برای ارائه یک مشاوره صحیح به اطلاعات تکمیلی نظیر بیمه، وضعیت مالیاتی و مواردی از این دست نیز نیاز خواهد داشت و به همین علت باید ارتباط نزدیکی میان حسابداران و وکلای مجموعه با مشاور مالی وجود داشته باشد.
مشاور مالی در ابتدای کار تلاش خواهد کرد تا سازمان و شرکت شما را به طور دقیق ارزیابی کند تا پس از شناخت دقیق و تسلط بر وضعیت موجود بتواند راهکارهای اصولی در اختیارتان قرار دهد.
هزینه مشاوره مالی
هزینه مشاوره مالی بستگی به مفاد قرارداد مشاوره مالی و وظایفی تعیینی برای فرد مشاور خواهد داشت. طبیعتاً پارامترهایی نظیر سابقه فعالیت طولانی، خوشنامی، مهارت و مواردی از این دست موجب بالاتر رفتن هزینه مشاوره خواهد شد که این موضوع یک افزایش ظاهری است! چراکه هرچه مشاور تبحر و مهارت بیشتری داشته باشد با راهنماییهایی که انجام میدهد میتواند چندین برابر بیشتر از هزینه مشاوره، سود عاید شما نماید.
شرکت مشاوره مالی
با توجه به اهمیت بحث مشاوره مالی، این مقاله از بلاگ رایان محاسب را به این موضوع اختصاص دادیم و همان طور که در مطالب فوق مشاهده کردید، مشاوره مالی میتواند به شما کمک نماید تا علاوه بر مدیریت بهینه داراییهای کسب و کار بتوانید با ورود به سرمایهگذاریهای اصولی و صحیح، میزان بازدهی مجموعه تحت امر خود را بهبود بخشید.
یک مشاور مالی حرفهای به دلیل داشتن تجربه و سوابق کاری خود به راحتی میتواند کسب و کار شما را سالم و سلامت از برهههای زمانی حساس و بحرانی نجات دهد. آیا تاکنون تجربه دریافت مشاوره مالی را داشتهاید؟ در صورت نیاز میتوانید از کارشناسان مجموعه ما برای دریافت مشاوره مالی کمک بگیرید.
اهمیت مشاوره مالی در مدیریت کسب و کار
امروزه اهمیت مشاوره مالی در کسب و کارها بیش از پیش محسوس است. مشاوران مالی با تحلیل دقیق وضعیت مالی و ارزیابی فرصت های سرمایه گذاری، به مدیران کمک میکنند تا بهترین تصمیمات را در جهت افزایش بازدهی و سود آوری اتخاذ نمایند. با توجه به پیچیدگی ها و تغییرات مداوم در قوانین مالیاتی و تجاری، داشتن یک مشاور مالی متخصص میتواند از بروز اشتباهات پرهزینه جلوگیری کرده و مسیر موفقیت را هموار سازد. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره خدمات مالی و بهره مندی از تخصص کارشناسان حرفهای رایان محاسب، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول
- آیا همه شرکت ها و کسب و کارها نیازی به مشاور مالی دارند؟
بله، مشاور مالی به دلیل ارزیابی دقیقی که از وضعیت مالی کسب و کارتان دارد میتواند راهکارهای عملی خوبی را برای بهبود بازدهی و افزایش سطح درآمد در اختیارتان قرار میدهد.
- آیا شرکت های فعال در حوزه ارائه خدمات حسابداری، دارای خدمات مشاوره مالی هم می باشند؟
بسیاری از شرکت های معتبر نظیر رایان محاسب، دارای خدمات مشاوره مالی هستند.
- بهترین خدمات مشاوره مالی کدام است؟
شرکت رایان محاسب با سال ها تجربه و بهره گیری از بهترین مشاوران مالی به تمام شرکت ها، کسب و کارها و کارآفرینان در سرتاسر ایران خدمات مشاوره مالی ارائه می دهد.